Εγκαινιάστηκε το πρωί της Τετάρτης 25 Απριλίου 2018 η 2η Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στην κεντρική πλατεία Αλμυρού και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 27 Απριλίου.
 Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.)  Αλμυρού συνδιοργάνωσαν την έκθεση κατά την οποία παρουσιάζονται έργα των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού.
 
 

 

 Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Γιαννιός και ο πρωτοπρεσβύτερος Ευστάθιος Βαρβαρέλης τέλεσαν τον αγιασμό για τα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία φορέων, πολιτών και μαθητών. Χαιρετισμούς απηύθυναν μερικοί από τους επίσημους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης απασχόλησης ? εμπορίου κ. Γεώργιος Κίτσιος, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης.
 
Κατασκευές όπως η τράπεζα κοπής λέιζερ, ο έλεγχο φωτισμού οικίας μέσω κινητού τηλεφώνου, ο ηλιακός θερμοσίφωνας και η αυτοματοποιημένη ψησταριά κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
 

 

Ο Διευθυντής του 1ου Ε.Κ. Αλμυρού δήλωσε στον «Λαό του Αλμυρού»: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά γίνεται μια τέτοια έκθεση στον Αλμυρό. Η 2η Μαθητική έκθεση επαγγελματικής εκπαίδευσης πραγματοποιείται με σκοπό το «άνοιγμα» του σχολείου και της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην κοινωνία. Αυτό εκφράζεται με την ουσιαστική συνεργασία των μαθητών, των γονέων, της τοπικής κοινωνίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ως Εργαστηριακό Κέντρο, στόχος μας είναι η ασφαλής και άρτια εκπαίδευση των μαθητών που εξυπηρετούμε σε πλήρως οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια.
Το εργαστηριακό μας κέντρο είχα μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο κατά την προετοιμασία της έκθεσης και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η τράπεζα κοπής λέιζερ, η συσκευή κοπής βινιλίου και πλαστικού, ο έλεγχος φωτισμού οικίας μέσω κινητού τηλεφώνου, οι αιωρούμενες κατασκευές, ο ηλιακός θερμοσίφωνας, τα επιτραπέζια παιδικά παιχνίδια, οι μαλακές κατασκευές, η αυτοματοποιημένη ψησταριά, ο μετρητής θερμοκρασίας και υγρασίας είναι μερικά μόνο από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεσή μας.
Θέλω να συγχαρώ θερμά τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού και τους καθηγητές και τομεάρχες του εργαστηριακού κέντρου. Ακόμη ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Δημήτρη Εσερίδη που μας παραχώρησε την κεντρική πλατεία, συνέβαλλε στο στήσιμο της έκθεσης και στηρίζει πάντα. Ευχαριστώ ακόμη την Αντιπεριφερειάρχη κα Δωροθέα Κολυνδρίνη για την οικονομική συμπαράσταση και τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Σαβελίδη για την ουσιαστική του στήριξη σε αυτό το εγχείρημα.Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για την επαγγελματική εκπαίδευση. »
 Γιώργος Καπράνας (Διευθυντής 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού): «Είμαι πολύ χαρούμενος που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην πόλη του Αλμυρού η έκθεση των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ. Αλμυρού και του ειδικού σχολείου. Το σχολείο μας λειτουργεί πρωτίστως ως ανοιχτό κοινωνικό σύστημα. Είναι ένας μανθάνων οργανισμός ο οποίος λογοδοτεί στην τοπική κοινωνία και προσπαθεί να βελτιωθεί προάγοντας ποιοτική μάθηση.
Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα των μαθητών μας οι οποίοι έχουν καθοδηγηθεί υποδειγματικά από τους εκπαιδευτικούς τους. Ελπίζω να μας επισκεφθούν τα σχολεία της περιοχής μας και ιδιαίτερα τα Γυμνάσια καθώς οι μελλοντικοί μαθητές μας προέρχονται από εκεί.
Ευχαριστώ θερμά τον Διευθυντή του εργαστηριακού κέντρου για τη διοργάνωση της έκθεσης και την άψογη συνεργασία μας, του τομεάρχες και τους καθηγητές καθώς και τους μαθητές μας που μόχθησαν στα εργαστήρια γι? αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα. Τέλος ευχαριστώ τον διευθυντή του Ειδικού Σχολείου Αλμυρού, τους καθηγητές και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στην έκθεση.»
 
Μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν και παρουσίασαν τα έργα τους και έκαναν δηλώσεις στον «Λαό του Αλμυρού», σχετικά με τις κατασκευές τους:
 
Σοφία Ράτζα (μαθήτρια Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. τμήμα Γεωπονίας): «Αναφορικά με την έκθεση, το τμήμα τεχνολογίας τροφίμων δημιούργησε χειροποίητο σαπούνι, λικέρ ρόδι, μαρμελάδες και λωτούς. Στο τμήμα φυτικής παραγωγής φυτέψαμε πετούνιες, πανσέδες, ντομάτες, κολοκυθιές και πολλά ακόμη. Παράλληλα, δημιουργήσαμε και κάτι εντυπωσιακόμε έναν εμβολιασμό. Κάναμε μια τομή στην πατάτα και μια τομή στην ντομάτα. Αυτά τα δύο τα ενώσαμε και μέσα στη γλάστρα και από κάτω κάνει πατάτες, ενώ από πάνω ντομάτες.»
 
  
 
 

 

 
Μαρίσα Ριζιθανάση (Β΄ Λυκείου Τομέας Υγείας και Βρεφοκομίας) ? Αικατερίνη Ράτζα (Γ΄ Λυκείου Τομέας Υγείας και Βρεφοκομίας):  «Στον τομέα της Βρεφοκομίας έχουμε δημιουργήσει δύο μαριονέτες την Έλλη και τον Πινόκιο. Οι κατασκευές έγιναν με μπαλόνια και εφημερίδες ώστε να βγει το κεφάλι σκληρό και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επίσης στον τομέα της αισθητικής, παρουσιάζουμε καλλυντικά και τεχνικές μεθόδους μακιγιάζ.»
 

Παναγιώτης Καβρέτζος (Β? Λυκείου Τομέας Πληροφορικής): «Στον τομέα της πληροφορικής φτιάξαμε ένα love header, το οποίο δείχνει βάση της θερμοκρασίας του σώματός σου το πόσο αγαπάς το άτομο που σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή. Δείχνει δηλαδή μέσω ενός παλμογράφου καταγράφονται οι διακυμάνσεις των παλμών. Ακόμη, δημιουργήσαμε και ένα θερμοστάτη που δείχνει την θερμοκρασία του υπολογιστή καθώς και ένα παιχνίδι μέσω του προγράμματος scratch.»

 Βερβέρης Μιχάλης (Β? Λυκείου τομέας Μηχανολογίας): «Έχουμε εργαστεί πάνω σε διάφορες κατασκευές όπως είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας, η αυτοματοποιημένη ψησταριά και τα ηλεκτρολογικά συστήματα του αυτοκινήτου. Είναι γεγονός όμως πως εστιάσαμε κυρίως στην ψησταριά. Πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη ψησταριά που λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου. Μπορούμε να ρυθμίσουμε την ταχύτητα των στροφών καθώς και το ύψος της και λειτουργεί με Bluetooth. Η κατασκευή είναι των μηχανολόγων και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους ηλεκτρολόγους που έφτιαξαν τα κυκλώματα.»
 

 

 Μιχάλης Ζαντιώτης (Τομέας Ηλεκτρολογίας μετα-λυκειακό έτος) : «Η κατασκευή που κάναμε, αφορά την αυτονομία καυστήρα. Χρησιμοποιήσαμε τον πρόγραμμα siemens logo και σκοπός μας είναι ο χειρισμός καυστήρα διώροφης κατοικίας εξ? αποστάσεως. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή η κινητού με την προϋπόθεση σύνδεσης στο διαδίκτυο.»
 Ντονάλντο Τομέσι (Β? Λυκείου Τομέας Ηλεκτρολόγων ? Ηλεκτρονικών): «Προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε πάνω στα πλαίσια του μαθήματος. Το σημαντικότερο από τα έργα που φτιάξαμε είναι η μακέτα του σπιτιού με τον ελεγχόμενο φωτισμό. Μέσω του κινητού τηλεφώνου και ενός λογισμικού που δημιουργήσαμε καταφέραμε να ελέγχουμε τον φωτισμό του σπιτιού. Ακόμη συμβάλλαμε και στη δημιουργία της αυτοματοποιημένης ψησταριάς με τα κυκλώματα που δημιουργήσαμε.»
 

 

 Η ανακοίνωση από το 1ο Ε.Κ. Αλμυρού για την επιτυχία της έκθεσης.
 
Πλήθος κόσμου προσήλθε στην 2η  Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην κεντρική πλατεία Αλμυρού, η οποία πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, από την Τετάρτη 25  μέχρι και την Παρασκευή 27 Απριλίου.
 
Τα έργα των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού και του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών μας, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από την πρωτοτυπία, την ποιότητα, τον βαθμό δυσκολίας και την χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών.
 
Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.)  Αλμυρού το οποίο διοργάνωσε την έκθεση, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού και το ΕΕΕΕΚ Αλμυρού οι μαθητές των οποίων συμμετείχαν με τα έργα τους στην έκθεση.
 
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες  της έκθεσης που μας τίμησαν με την παρουσία τους και έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους και την στήριξή τους στην Επαγγελματική εκπαίδευση.
 
Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμο Αλμυρού που μας παραχώρησε την κεντρική πλατεία για την έκθεσή μας και μας συμπαραστέκεται στις σχολικές μας δραστηριότητες.
Ευχαριστούμε την Αντιπεριφεριάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κα Κολυνδρίνη για την οικονομική ενίσχυση.
 
Ευχαριστούμε τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σαβελίδη για την ουσιαστική του στήριξη σ? αυτό το εγχείρημα.
 
Τέλος ευχαριστούμε τους Χορηγούς μας, το εκτυπωτικό κέντρο «ΤΥΠΩΣΕ ΤΟ» και το κατάστημα ρούχων «ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ».»